درموسیقی غربی سه قسم گام کوچک ( مینور ) متداول است که عبارتند از :
1- گام کوچک نظری ( مینورتئوریک )
2- گام کوچک هماهنگ ( مینورهارمونیک )
3- گام کوچک نغمگی ( مینور ملودیک )
گام کوچک هماهنگ ( مینور هارمونیک )
هرگاه درجه هفتم گام کوچک نظری (تئوریک ) را برای ایجاد محسوس (سانسیبل ) نیم پرده کروماتیک بالا ببریم ، به گام کوچک هماهنگ تبدیل می شود . دراین گام بین درجات دوم و سوم و پنجم و ششم و هفتم و هشتم خواهد بو د فاصله های درجات آن نسبت به تونیک به ترتیب عبارتند از: دوم بزرگ ، سوم کوچک ، چهارم و پنجم درست ، ششم کوچک ، هفتم بزرگ ، هشتم درست .
فاصله های درجات دانگهای این گام بر هم منطبق نیستند.
گام کوچک نغمگی ( مینور ملودیک )
هرگاه درجه ششم و هفتم گام کوچک نظری ( تئوریک ) را در حالت بالا روند ه نیم پرده کروماتیک بالا ببریم و در حالت پایین رونده مجددا آنها را پایین بیاوریم گام کوچک نغمگی ( مینورملودیک ) بوجود می اید که فاصله های درجا ت آن درحالت بالا رونده نسبت به تونیک از این قرار است .
دوم بزرگ ، سوم کوچک ، چهارم و پنجم درست ششم و هفتم بزرگ ، هشتم درست .
بدیهی است که حالت پائین رونده آن مانند گام مینور تئوریک خواهد بود .
دراین گام نیز فاصله های درجات دانگها بر همدیگر منطبق نیستند.
مقام قطعاتی که ازنت های گام کوچک ساخته می شود نیزکوچک نام دارد و چون مقام درموسیقی غربی عبارت از کیفییت فاصله ها از نظر دوری و نزدیکی درهر گام یا تنالیته در رابطه با تونیک آن است درنتیجه نمی توان تفاوتی میان یک گام کوچک قائل شد ولی میان مقام کوچک و بزرگ تفاوتهای وجود دارد . مثلاً :
اگر فاصله های درجات گام ماژور و مینورهارمونیک همنام را نسبت به تونیک آنها باهم مقایسه کنیم فاصله های سوم و ششم ودر گام ماژور نسبت به تونیک ماژور هستند ، و فاصله های سوم و ششم در گام مینور نسبت به تونیک مینور هستند ، ولی فاصله های بقیه درجات درهر دو گام مشابه است .
بنابراین با توجه به این که این دو گام با یکدیگر همنام هستند ، مشابه نبودن فاصله های سوم ششم در آنها باعث می شود که مقام آنها با یکدیگر تفاوت داشته باشد .
گامهای همنام
دو یا چند گام که دریک تنالیته باشند ، یعنی تونیک آنه باهم یکی باشد آنها را نسبت به یکدیگر همنام گویند .
این گامها طبیعتاً دارای مدالیته های مختلف هستند ، یعنی مقام آنها با یکدیگر متفاوت است مانند می ماژور و می مینور .